Никой в Брюксел не ни зададе въпроси за народния представител

...
 Никой в Брюксел не ни зададе въпроси за народния представител
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Тема Делян Пеевски в Европа няма

 Никой в Брюксел не ни зададе въпроси за народния представител от Движение за права и свободи.

Получихме обаче доста питания за импортирания от нас законопроект за цялостна анулация на така наречен „златни паспорти“ и най-много за желаната от нас инспекция на всеки един случай на капиталово поданство. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в „Панорама“ по Българска национална телевизия. Тази седмица Карадайъ показа в сърцето на Европа концепциите на Движението за смяна в Конституцията, които ще обезпечат правосъдна промяна, и импортираното от Движение за права и свободи в Народното събрание антикорупционно законодателство. То планува анулация на така наречен капиталово поданство и на „ин хаус“ процедурите.
 Mustafa Karadayi BNT 2
Вицепрезидентът на Европейска комисия Вера Юрова и представителите на европейските правосъдни институции, с които разговаряхме, се интересуваха най-много от инспекциите на всеки съответен „златен паспорт“, които желаеме с проектозакона да бъдат осъществени, сподели Карадайъ. И напомни, че единствено седмица по-късно ръководещите внесоха същия законопроект, само че без задължаването на ДАНС да извърши инспекциите.

Не мога да схвана за какво настоящето ръководство бяга от инспекциите, сподели Мустафа Карадайъ.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който също бе в студиото на „Панорама“ заяви, че са тествани 46 паспорта като при 6 от тях са открити нарушавания, а два се гледат под лупа.

Това не е задоволително, ние желаеме инспекция на всеки един съответен случай, безапелационен бе Карадайъ.

Лидерът на Движение за права и свободи цитира решението на Върховен административен съд, което разгласи българския лист „Магнитски“ за противозаконен. В мнението на магистратите се акцентира, че няма законова основа за държавното Решение № 441, въз основа на което е направен санкционният лист. Изпълнителната власт няма такива пълномощия, разпоредбите се дефинират със закон, а законите се одобряват от Народното събрание, напомни Мустафа Карадайъ.

В претекстовете на съда се споделя, че два европейски регламента са нарушени с това Решение № 441 и на никое място не се предлага приемането на закон, опонира Карадайъ на Асен Василев, който съобщи, че точно поради неналичието на законова база съдът е предложил приемането на специфичен нормативен акт.

Мустафа Карадайъ показа препоръчаните от Движение за права и свободи промени в Конституцията. Днес като съпротива взехме самодейността да създадем няколко неща – да систематизираме говоренето в общественото пространство, тъй като доста хора приказват, само че никой нищо не предлага. Направихме обзор на претекстовете към решения на Европейския съд по правата на индивида, рекомендациите на Венецианската комисия, отчетите на Европейска комисия и рекомендациите в тях. Възложихме на специалисти – някогашни конституционни съдии, да изготвят план, консултирахме го с настоящи магистрати, сподели Карадайъ. Той посочи, че генералната цел е била да няма нужда от привикване на Велико народно събрание, с цел да може промяната да се извърши от нормално Народно заседание.

Произведохме хрумвания, които предложихме на всички парламентарни групи. Отидохме във всяка парламентарна група и казахме: Това са нашите хрумвания, към които, като се запознаете с тях, чакаме да проведем среща. Ако имате спомагателни хрумвания и оферти – отворени сме за мнения, сподели Карадайъ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР